обяви
статии
видео
снимки
форум
Анкета
Давате ли витамини на вашата котка?
Да
Не
Рядко
 

Статии

Обясниха защо котките се облекчават в градината на съседа.
Това може да е взривоопасна причина за конфликт между собствениците на котки и техните съседи.
Когато домашният любимец използва съседската градина като тоалетна, аргументът, че това е напълно случайно няма да може да издържи дълго.
Котката е невъзприемчива към някои заболявания на коня, на кучето и на други животни, като съответно и те са невъзприемчиви към някои котешки болести (въпреки че има и болести, общи за повечето видове животни).
Котенцата се нуждаят от близо два пъти повече енергия на килограм тегло в сравнение с възрастната котка. Малките сладури трябва напълно да се отбият от кърмене до 6-8-ма седмица и да започнат да ядат пълноценна и балансирана храна, която да подпомогне техния разтеж.
Решението да си вземете нова котка или котенце е много вълнуващо, дори малко плашещо. При вземането на подобни значими решения е необходимо да съберете колкото е възможно повече информация. Трябва да прецените дали котката ще се впише във вашия начин на живот. Дали ще си вземете котенце или зряла котка? Дали предпочитате чистокръвна или смесена порода? Избирайте внимателно…
Противно на всеобщото схващане, напълно е възможно да обучите котенцето си в най-ранна възраст. Котките могат да се научат да разпознават името си, както и да идват при вас, когато им заповядате. И колкото по-рано започнете, толкова е по-голям шансът за успех.
Котките са изключително претенциозни и предпочитат да ходят до тоалетна навън, на места, които са сравнително открити и чисти. Освен ако не маркират територията си (нарочно оставят миризмата си чрез урината като маркер за другите котки), те внимателно заравят своите изпражнения.
Както всички опитомени животни, и котките живеят с хората във взаимозависимост. Те са били изключително полезни, при това в значително по-късен период от развитието на човека, въпреки това цялостното им опитомяване е все още под въпрос.
Въпреки че при котките необходимите количества на основните витамини все още не са определени, трябва да се подчертае важната роля на определени витамини.
Котките имат вроден инстинкт към чистотата, затова редовно се мият и така в голяма степен сами поддържат тялото си чисто – както космената покривка, така и кожата.
Началото на съжителството между човека и котките не е установено с точност. Най-ранните писмени записки за опитите да се опитомят котки датират от древен Египет около 4000 г. пр.н.е, когато са били използвани за опазване на хамбарите от мишки и плъхове.
Котките живеят близо до хората от преди поне 3500 години (въпреки че не са изцяло опитомени както кучетата). В днешни дни котките са едни от най-разпространените домашни любимци. Малък процент от тях (около 1%) са чистокръвни, с регистрирано родословие, останалите 99% са кръстоски между различни породи
Имайки предвид размера, домашните котки са едни от най-добрите хищници. Домашната котка е в състояние да убие или да изяде представители на няколко хиляди други животински видове — повечето от големите котки се хранят с не повече от 100 други вида.
Прародителят на домашната котка – дивата котка, се предполага че е еволюирал в пустинен климат, доказателство за което е поведението на днешните представители както на дивата, така и на домашната разновидност на вида.
Котките имат отлично зрение както през деня, така и през нощта. При ярка светлина зеницата (наподобяваща вертикална цепка) се свива рязко, намалявайки количеството светлина, попадаща в ретината, но за сметка на това свива и полезрението на животното.
 | Начало  | Форум  | Видео  | Снимки  | Статии  | Обяви  | Игри  | За контакти  | Общи условия
© Copyright 2009 Котка.bg