обяви
статии
видео
снимки
форум
Анкета
Давате ли витамини на вашата котка?
Да
Не
Рядко
 

Статии

Изберете подходящата за вас котка
Решението да си вземете нова котка или котенце е много вълнуващо, дори малко плашещо. При вземането на подобни значими решения е необходимо да съберете колкото е възможно повече информация. Трябва да прецените дали котката ще се впише във вашия начин на живот. Дали ще си вземете котенце или зряла котка? Дали предпочитате чистокръвна или смесена порода? Избирайте внимателно…

Чистокръвна или смесена порода?

Породисти котки.
Около 90% от котките във Великобритания са от смесени породи. Всъщност повечето хора не знаят какъв огромен брой чистокръвни породи съществуват. Има над 100 различни признати видове породи и цветове на козината и 5 основни категории: Персийски или Дългокосмести, Други дългокосмести котки, Британски късокосмести, Американски късокосмести и Други късокосмести.
Най-голямото преимущество на това да си вземете породисто котенце или котка, е че сте сигурни какво получавате. Техният външен вид и характер най-вероятно ще е близък до характерните за породата. Например, за една чистокръвна сиамка е характерно да е гласовита, палава и да изисква вашето внимание. По конкретно, купувайки чистокръвна котка, Вие ще знаете до какви размери ще порасне котенцето, колко дълга ще е козината му и какви са характерните болести за породата.
Но трябва да знаете, че не само размера и характера са предвидими у такива котки. Продължителното вътрешно смешение може да доведе по-голяма уязвимост към генетично предавани болести и поведенчески проблеми.

Кръстосани породи
Техните родители са чистокръвни, но от различни породи. Срещат се по-рядко при котките, отколкото при кучетата. Всъщност много нови чистокръвни породи са били създадени чрез внимателно смесване на различни породи. Повечето съвременни кръстоски са резултат на случайно чифтосване. При кръстоските е възможно да се наследят някои поведенчески и физически качества от породите и на двата родителя – например, сиамска кръстоска би имала сходна структура на тялото, но е възможно да не наследи петната по козината. Може да се запази и характера на сиамките, макар леко изменен – така котката може да е общителна и упорита, но да не е толкова претенциозна.

Смесени породи
Тези котки са изцяло с непородист произход. Основните категории са „домашни късокосмести” и „домашни дългокосмести”. Основният им недостатък е, че просто не може да сте сигурни какво ще бъде котенцето, когато порасне – до какви размери, с каква дължина на козината, с какъв характер. Но за хората, които обичат изненади, това може да се приеме като предимство. За разлика от кучетата, котките не се различават значително по размери, за това не може да има огромни изненади по този показател.
Най-важните предимства на котките от смесена порода са доброто им здраве и качествата на характера им. Те често са по-здрави от чистокръвните котки, тъй като имат по-богат гено фонд и малко генетични болести. Освен това са с балансирани уравновесени характери. Не на последно място, котенцата от смесени породи са по-евтини, докато породистите котки може да са доста скъпи.
Ако се притеснявате, че не може да се предвиди какво ще бъде котенцето, когато порасне, защо не обмислите осиновяването на зряла котка от някой приют? Има много котки, които се нуждаят от стопанин. Ако има дадете шанс, те бързо ще се приспособят и ще свикнат с вас и вашето семейство.

Котка или котенце?
Малко хора могат да устоят на котенце? Те са пухкави, игриви, палави и любопитни. В същото време се нуждаят от много внимание. Готови ли сте да вложите необходимото време и усилия?

Котки в зряла възраст
Те също са игриви, но имайте предвид, че са прекарали годините си на развитие в чужд дом, на открито, може дори да са били бездомни. Каквото и влияние да ги е оформило, техния характер е вече установен и вие бихте могли по-лесно да го разберете. С малко късмет ще получите повече информация от предишния стопанин – включително хигиенни навици, хранителни предпочитания и особености на характера.

По-възрастни котки
Обикновено установяването на котки на средна и по-голяма възраст в нов дом е трудно. Но от тях може да излезе отличен любимец, а и е по-вероятно да спят нощем и да не ви притесняват. Често срещаните проблеми, като агресивност и уриниране на неподходящи места, не са толкова характерни за възрастните котки, които са доказали, че са добре възпитани.

Как ще бъде повлияно вашето семейство
Ако вече имате поне една котка и сте решили да си вземете още една, може би е по-добре да изберете малко котенце, защото то ще причини по-малко социални конфликти, отколкото зряла котка. Ако нямате котки, но планирате да си вземете няколко в бъдеще, обмислете варианта да си вземете едно или две котенца наведнъж, за да могат да отраснат заедно и да се разбират добре, когато пораснат. Вероятно най-добрия начин да направите правилен избор на домашен любимец, е да поиграете със всички котки, които се предлагат за осиновяване.

Мъжка или женска?
При условие, че са стерилизирана, и мъжките, и женските котки са много подходящи за домашни любимци – и всъщност има много малко поведенчески разлики между тях. За всеки човек, който смята, че женските са по-обичливи, а мъжките по-независими, има по един друг с любвеобилен котарак или пък със самоуверена женска.
   • Обикновено мъжките са малко по-едри от женските.
   • Не стерилизираните мъжки може да се скитат, да маркират с урина дома и да се бият.
   • Не стерилизираните женски може да са доста шумни и да е трудно да ги държите вътре, когато се разгонват. Котки могат да забременеят на много ранна възраст, а не планираните котенца създават доста грижи и разходи.
   • Избора на пол може да бъде повлиян от другите котки, които отглеждате. Ако сте стопанин на социализиран (кастриран) котарак, може би най-подходящият избор за вас е млада женска (стерилизирана).
   • Цената на операция за стерилизирате женска котка е по-висока от тази за кастриране на котарак, и дори още по-висока, ако котката е бременна в момента. В повечето приюти сами се грижат за стерилизирането на котките, преди да ги предложат за осиновяване.

За какво да следите при избора си на котенце.
Щом сте избрали вече порода и сте открили мястото, от където да си изберете котенце, посетете го няколко пъти преди да направите окончателен избор. Нови чертите на характера се появяват през няколко дни или седмици, и събирането на повече впечатления ще ви помогне да прецените кое котенце е подходящо за вас и вашето семейство. Посещенията може да започнат, когато котенцата са само на няколко седмици, но те трябва да са на поне 7-8 седмична възраст, преди да могат да напуснат майка си. Някои развъдници преобръщат този процес. Те биха пожелали да посетят вашия дом, за да се уверят, че ще предлагате грижи и отговорно поведение на котенцето.
Има много фактори, които да вземете под внимание при избора си. Характер, толерантност, ниво на активност и как котенцето би се интегрирало в семейството са все много важни. Ако котенцето е срамежливо и не желае да се приближите към него, вероятно когато порасне ще бъде плахо и няма да обича да го докосвате. Котенце, което ви хапе и дращи по ръката, може да играе доста диво с вас, когато порасне. Търсете котенца, които реагират позитивно, но не агресивно, към вашето докосване и глас и към техните братя и сестри.
Котенцето трябва да изглежда здраво, да е с ясни, светли очи, със зъби без много зъбен камък, чисти уши, гладки нокти и гъста (в зависимост от породата), лъскава козина. Повечето развъдници вероятно няма да ви откажат да заведете котенцето на ветеринарен преглед, преди да го вземете. Поинтересувайте се и от социалната история на котенцето. Може и да не разберете кои са били родителите, но определено е добре да питате през каква социализация е минало котенцето.
За съжаление подивелите котки и котенца, които са били изгубени от предишните си стопани, може завинаги да носят негативите на слабата социализация. Ако котенцето реагира страхливо, съска и се опитва да избяга, приемете, че може да отнеме доста време да се промени. Шумни, активни семейства едва ли са най-подходящата среда за такова котенце, за това ако вашето семейство е такова си вземете приветливо и активно котенце.
 | Начало  | Форум  | Видео  | Снимки  | Статии  | Обяви  | Игри  | За контакти  | Общи условия
© Copyright 2009 Котка.bg