обяви
статии
видео
снимки
форум
Анкета
Давате ли витамини на вашата котка?
Да
Не
Рядко
 

Статии

Котките се нуждаят от витамини подобно на хората
Котките се нуждаят от витамини подобно на хората, но при тях потребностите от хранителни вещества не са така добре установени.
Нуждите от белтъчини при котките са много високи, значително надвишаващи тези на кучетата и хората. Малките котенца се нуждаят от 1/3 повече белтъчини в сравнение с израслите котки. Мускулни меса, птици, риба, сирене, яйца и мляко са все добри източници на белтъчини. (Яйцата трябва да бъдат сготвени, а ако са сурови, да се използва само жълтъкът.) Ако давате на котенцето мляко, нека бъде сухо мляко на прах при двойно по- голяма концентрация от тази за бебе, кравето мляко не е достатъчно хранително за малко коте.
По принцип въглехидратите в котешката храна се използват за енергия. Ако са осигурени подходящи нива на мазнини и белтъци, 33% от храната може да бъде съставена от въглехидрати.
Давайте на котката си мазнините, които не трябва да ядете. При тези животни мазнините са най- концентрирания източник на енергия. За разлика от хората, котките могат да консумират храна с мазнини до 64% без да показват каквито и да е признаци на сърдечно- съдови проблеми. Тъй като мазнините са по-скъпи от въглехидратите, в повечето котешки храни процентът им е снижен. Практически можете да давате на котката си мазнините, които би следвало да редуцирате във вашето меню - животински и растителни мазнини.
Въпреки че при котките необходимите количества на основните витамини все още не са определени, трябва да се подчертае важната роля на определени витамини. Като пример ще вземем факта, че котките изцяло зависят от режима на хранене за доставянето на витамин А (потребността им в това отношение е доста по- висока, отколкото при кучетата, защото за разлика от тях те не могат да произвеждат витамин А в организма си). От друга страна пък, твърде много витамин А може да доведе до костни деформации. Черен дроб като добавка (не основна храна) се препоръчва, както и препарат с балансирано съдържание на витамини и минерали. Рибата, маслото, млякото и сиренето са също богати на витамин А.
В - витамините са важни за нервната стабилност на котката, за козината и вътрешните тъкани. Витамин В6 помага за предотвратяване образуването на камъни в пикочните пътища, което е основен проблем при кастрирани котараци. Котките се нуждаят от два пъти по-голямо количество В - витамини в сравнение с кучетата и храненето им с кучешка храна през продължителен период от време може да доведе до недостиг на В - комплекс.
Изцяло рибните диети не са здравословни за котките. Недостиг на витамин Е може да настъпи при хранене с прекалени количества червено месо от риба тон, както и при изцяло рибна диета. Липса на апетит, температура, болки и нежелание за движение са характерните симптоми при недостиг на витамин Е. Ако е налице подобно състояние, посъветвайте се с ветеринарен лекар, не давайте месо от риба тон, освен ако не е допълнено с витамин Е, и не използвайте рибени масла като добавки.
Съотношението калций / фосфор в котешката храна трябва да е около 1:1, със съответните количества витамин D. Тъй като производителите на консервирани котешки храни обикновено прибавят облъчена мая, източник на витамин D, D - добавките стават излишни, а могат да се окажат и опасни.
Имайте предвид, че бременни и котки - кърмачки, които обикновено поемат 400-500г храна на ден, имат двойно или тройно по- висока потребност от витамини от котка, тежаща 2,5-3,0 кг.
 | Начало  | Форум  | Видео  | Снимки  | Статии  | Обяви  | Игри  | За контакти  | Общи условия
© Copyright 2009 Котка.bg