обяви
статии
видео
снимки
форум
Анкета
Давате ли витамини на вашата котка?
Да
Не
Рядко
 

Статии

Къпане и ресане на котката
Котките имат вроден инстинкт към чистотата, затова редовно се мият и така в голяма степен сами поддържат тялото си чисто – както космената покривка, така и кожата.
Ресането зависи от породата, възрастта, сезона, от това дали котката има контакт с други животни, дали има паразити. Ресането трябва да се извършва с четка от естествена четина или гумена четка със стоманени зъбци. За отстраняване на бълхи се използват четки със ситни зъбци. Трябва да се избягват пластмасови четки и гребени, защото предизвикват наелектризиране на космите.
Късокосместите котки се решат сравнително рядко. При тях ресането е по посока на косъма. След него козината се приглажда с ръкавица за масаж, мека кожа или навлажнен памучен плат – по посока от врата към опашката.
Дългокосместите котки се решат всеки ден, особено когато сменят козината си. При тях ресането започва срещу косъма, а след това продължава по посока на косъма. Започва се с едър гребен и се завършва с четка.
Котката трябва да се къпе в случай на полепнали за козината частици, ако животното има паразити (най-вече бълхи), за хубав външен вид на белите персийски котки ден преди явяването им на изложба. Най-добре е къпането на котката да става в голям съд, дъното на който е покрито с нещо грапаво, така че животното да не се хлъзга. Водата трябва да е с температура около 35 градуса, а нивото и до корема на животното.
Къпането трябва да става най-малко четири часа след като котката се е нахранила, най-добре след като се е облекчила по малка и голяма нужда. Добре е къпането и да става от двама души, като единия я държи във водата здраво за плещите и врата. По време на къпането и говорете с тих, успокоителен глас. С шепа или канче постепенно се намокря добре цялата козина на животното. Сипва се шампоан – ако нямате специален, може да използвате яйчен или детски сапун.Главата на котката се мие отделно, като се внимава да не попадне пяна в очите и. Не бива да влиза вода и в ушите.При поливането главата на котката се изважда леко напред, а ноздрите се закриват.
След приключване на къпането животното се увива в предварително подготвена кърпа, с която се попива водата. Влажната козина се изчетква с едър гребен или четка и се оставя да изсъхне. Ако замърсяването е само на определени места, не е необходимо цялостно изкъпване.
 | Начало  | Форум  | Видео  | Снимки  | Статии  | Обяви  | Игри  | За контакти  | Общи условия
© Copyright 2009 Котка.bg