В миналата събота сутринта излизам от къщи и 'ей ти булке Спасов ден' - едно коте се беше сгушило на стълбището, на постелката пред вратата. Както може да се очаква от нормален човек, веднага му сипнах малко мляко и то си го излока. Макар къщата да е с двор и на село, понеже не е постоянно обитаема, в двора котките до този ден само преминаваха и маркираха територии.
Съпругата ми бе категорична:
- Това коте не може да остане! Кой ще го гледа, когато ни няма? Махни го!...
Речено, сторено. След известно, разбираемо колебание избутах ги извън оградата, на улицата. След няма и час котето отново цъфна в двора ни, този път с майка си. Като ни видя, тя се оттегли в единия ъгъл на двора, а то си остана до стълбището. Добре, викам си, ще го изнеса в предния двор към улицата, напълно отделен с ограда, нека се настани там. Сложих му да хапне на новото място и смятах въпроса за решен. След малко то пак се появи пред стълбището в двора.
Така се разбра, че няма 'лабаво и след като майка му го е довела в двора, то доброволно няма да го напусне.
И заживяхме с коте на двора!
Настаних го под стълбището, при дървата за камината. С легло, с паничка вода и друга за храната. До днес разчитах на интуиция. Никога не сме имали котка, но какво пък толкова, що котки съм видял! До момента в който съпругата ми каза, че Интернета е фъкан с информация за малки котета и май нещо не го гледаме както трябва. Отварям и аз сайтове, малей, не е шега работата!
На първо място, като се ориентирах за възрастта му, и по това, че майка му го доведе и изостави в двора, оказа се грешка даването и на мляко при всяко хранене. Това, че трябва да се храни няколко пъти беше разбираемо, все пак е малко и колко стомахче има. Но... спираме млякото.
От утре започваме привикване към постоянно отходно място. Досега беше по негов избор, но не ми харесва, че използва и лехата с прясно засятата трева.
С пола му май ще се справя, досега мислех, че котето е мъжко, но утре ще отработя урока според указанията в Нета. Името е вече избрано, пасва и в двата случая.
Този форум не ми изглежда много активен, но как да пишат хората, когато са заети с отглеждане на котките си!...