ФОРУМ
   Начало  | Видео  | Снимки  | Статии  | Обяви  
 

Контрол на паразитите

Съвети, препоръки и всичко останало за здравето на вашата котка.

Контрол на паразитите

Мнениеот Kalin » 08 Яну 2010 23:18

През детската възраст:
Детският период от живота на котките започва с раждането и завършва на 6 месечна възраст.
- Започнете да обезпаразитявате котенцата на 3 седмична възраст и третирайте по веднъж на всеки 2 седмици докато навършат 16 седмична възраст. През този период се използва препарат, който действа на аскаридите - котешките глисти, след което се преминава на препарати с комбинирано действие - срещу глисти и тении.
- Редовното обезпаразитяване (веднъж месечно) е особенно препоръчително за котки, които излизат често навън.
- Трябва да се направи фекално изследване на котенцата при посещението им при ветеринарен лекар за първа имунизация. Така ще се провери дали е бил адекватен противопаразитния контрол до момента.
През останалата част:
- Препоръчва се веднъж годишно да се извършва фекално изследване за паразити. Даже и при отрицателен резултат е редно да се извърши обезпаразитяване с комбиниран препарат, тъй като отрицателното фекално изследване не отхвърля паразитна инвазия.
- За котки, които излизат навън се препоръчва редовно ежемесечно обезпаразитяване. Котки, които стоят само в къщи също може да имат паразити тъй като паразитните яйца са микроскопични и може да бъдат внесени вкъщи с уличния прах, при тях трябва да се дава противопаразитен препарат веднъж на 2 - 3 месеца.
- Редно е да се извършва фекално изследване, винаги когато има проблем с храносмилателната система (например диария).
Вътрешните паразити периодично застрашават здравето на котките, а също така и здравето на хората, особено на децата. Ето защо, за да предпазите здравето на вашия домашен любимец, както и на вашето семейство особено важна е ефективната борба с вътрешните паразити!
Симптоми:
Паразитната инфекция е често срещана при котките. Рядко се срещат индивиди, които не са били инфектирани поне веднъж в живота. Клиничните симптоми на опаразитяването зависят от здравния статус на котката и от степента на опаразитяванве. Това са причините клиничните симптоми понякога да са незабележими. Главните симптоми са: повръщане, диария и запек, загуба на тегло.
Външните паразити. Ако вашата котка излиза навън, вероятността да има бълхи е голяма. Най-малкият проблем за котката ви ще бъде досадният сърбеж, предизвикан от тях. По-лошото е, че бълхите могат да причинят алергичен дерматит или да пренесат тении (Dipillidium).
Кърлежите са също широко разпространени паразити. Смучей- ки от кръвта на животните, те се издуват, като увеличават до 200 пъти нормалния си размер. Те могат да предизвикат инфектиране в мястото на прикрепване и са потенциален преносител на причинителите на опасни заболявани, включително Лаймска болест. Кучетата са изложени на по-масивни кърлежови инвазии, отколкото котките. За това прилагайте редовно обезпаразитяващи препарати.
Аватар
Kalin
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Яну 2010 23:11

Назад към Здравето при котките

cron
 | Начало  | Форум  | Видео  | Снимки  | Статии  | Обяви
© Copyright 2009 Котка.bg    Powered by phpBB ©